5 načinov, kako vam umetna inteligenca (AI) in spletna orodja lahko pomagajo pri odprtju salona

Danes se bomo lotili nekoliko drugačne teme – kako z relativno majhnim vložkom – 200 eur lahko v vašem salonu naredite bistveno razliko v poslovanju. Predlagamo vam, da jih vložite v sodobna orodja!

Zadnje čase se veliko govori o AI. Zato bomo najprej pojasnili kaj AI sploh je. AI je kratica za Artificial Intelligence ali umetna inteligenca v slovenščini. Gre za področje, ki se ukvarja z razvojem računalniških sistemov, ki lahko razumejo, razmišljajo in se učijo podobno kot ljudje. In prav programi z AI vam lahko pomagajo pri odprtju salona in kasneje pri raznih izboljšavah poslovanja.

1. Vprašajte vse kar vas zanima o kozmetičnih in frizerskih salonih!

Ko razmišljate o odpiranju salona, imate razna vprašanja in ne veste na koga bi se obrnili za odgovore, da bi dobili verodostojne odgovore! Priporočamo vam, da se obrnete na Googlov program Gemini, ki ga lahko brez težav vprašate kar vas zanima glede poslovanja kozmetičnega salona: "Kakšno izobrazbo potrebujem za odprtje kozmetičnega salona? Kje registriram s.p.? Kaj je bolje s.p. ali d.o.o.? Ali potrebujem računovodjo? Kako v frizerski salon privabiti več strank?" Umetna inteligenca bo prečesala in analizirala ogromne količine podatkov, tako da boste dobili izčrpne informacije in hkrati nasvete kam se obrniti še po več informacij. 

Ko že imate kozmetični salon, vam Gemini pomaga sestaviti besedilo za spletno stran, Facebook in Instagram objave, za letake z vašo ponudbo...  Z Geminijem lahko preverite tudi ali imate v besedilu napake.

Cena: brezplačno. Potrebujete le Google račun, s katerim se prijavite v program.
Povezava: https://gemini.google.com/

2. Do logotipa v 20 minutah

Branding oz. po slovensko znamčenje je pomemben del posla, ki ga marsikdo pri odpiranju salona pozabi – in logotip je vsekakor del tega. 

Pomembno je, da izberete ime salona – oz. branda in da določite logotip, ki se bo vašim strankam vtisnil v spomin. Natisnite ga na zaščitna ogrinjala, na zunanjo tablo, vizitke (če jih še uporabljate), dodajte ga na novoletna darila, naj krasi steno, FB stran...

Toda kako do dobrega logotipa? Če imate sami nekaj umetniške žilice oz. točno veste kaj si želite, lahko uporabite spletni program Looka - ki je večkrat nagrajena aplikacija za izdelavo logotipa.

Naš nasvet – če ste frizer, se izogibajte generičnim logotipom kot so škarje, krtača ipd., namesto tega raje izberite nekaj edinstvenega, kar se bo ljudem vtisnilo v spomin.

Cena: logotip lahko izdelate brezplačno. Če želite prenesti logotip v visoki ločljivosti , vzamete paket Premium Logo package za 65 dolarjev. Logo v visoki ločljivosti pa boste vsekakor potrebovali za tisk na tablo, majice...
Povezava: https://looka.com/

3. Izris salona po vaših željah

Načrtovanje postavitve elementov v salonu je pomembno. Sedaj lahko prostor poslikate (ali premerite) in napišete vaše zahteve, kako naj ga umetna inteligenca opremi.

Planner 5D: Ta spletni program je odličen za začetnike, saj ponuja intuitivni vmesnik in obsežno knjižnico predmetov. Omogoča vam, da ustvarite podrobne tlorise in 3D poglede vašega salona.

Roomstyler: Še en odličen spletni program, ki vam omogoča, da naložite obstoječi načrt vašega prostora in ga nato opremite s pohištvom in dekoracijami. 

Slike vam lahko pomaga generirati tudi Gemini, ki smo ga že prej omenili. Date mu npr. takšno zahtevo: "Generiraj sliko kozmetičnega salona velikosti 7 x 10 m, v beli barvi, s pastelnimi rožami, masažno mizo, dvemi okni, recepcijo in čakalnico". To lahko naredite v slovenskem jeziku.

Mogoče imate že v mislih, kako želite, da vaš salon izgleda. Če pa ideje še iščete, lahko v Pinterest vpište npr.: Beauty salon ideas Dobili slike prečudovitih kozmetičnih salonov.

Če pa se ne čutite dovolj suvereni, da bi sami urejali prostor, vam predlagamo, da na platformi Fiverr poiščete izvajalca, ki ima že veliko dobrih izrisov in je dobro ocenjen in ima tudi možnost popravkov. Fiverr je platforma, kjer svoje storitve po nizkih cenah ponujajo izvajalci s celega sveta. 
Potrebno je znati angleško.

Cena: odvisna od vrste paketa, ki ga izberete
Povezave: 
Planner 5D - https://planner5d.com/
Roomstyler - https://roomstyler.com/
Gemini - https://gemini.google.com/
Pinterest: https://www.pinterest.com/
Fiverr: https://fiverr.com/


4. Brezplačne profesionalne slike

Ko odpirate salon, ponavadi še nimate slik tretmajev, ki bi jih uporabili v promocijskih materialih. Tukaj lahko dobite ogromno slik brezplačno, za majhen znesek pa vse slike in še dostop do čudovitega orodja AI image creator, ki vam po vaših navodilih ustvari želene slike.

Cena: Brezplačno ali premium paket za 10 eur/mesec, ki vam omogoča dostop do vseh slik in do AI generatorja slik.
Povezava: https://www.freepik.com/

5. Trenutno najboljše orodje za ustvarjanje promocijskega materiala za vaš salon!

Canva je nepogrešljivo orodje za ustvarjanje promocijskega materiala za vaš salon! Uporabnikom omogoča ogromno izbiro vzorcev tiskovin in ustvarjanje različnih vrst grafičnih vsebin. Iz vzorcev lahko oblikujete slike za objave na Instagramu in Facebooku, vabila, brošure, plakate, cenike... 

Platforma je intuitivna za uporabo in ne zahteva predhodnih izkušenj z grafičnim oblikovanjem, na voljo pa je tudi v slovenščini.

Cena: brezplačno. Če pa želite imeti na voljo vse grafične predloge in funkcije, potem je mesečna naročnina 15 dolarjev na mesec.
Povezava: https://www.canva.com

Preizkusite ta orodja in uspešno poslujte v vašem kozmetičnem ali frizerskem salonu!

PS: Slika v oglasni pasici je bila ustvarjena z AI – na platformi Freepik, urejena pa v Canvi.
Članek je bil slovnično pregledan z Geminijem.